Alertă cu bombă la un spital de copii din Tiraspol
Autoritățile din Tiraspol au anunțat o bombă la Spitalul de Copii din Bender. De asemenea, presa locală a publicat o poză care ar înfățișa minele și explozibilul depistate la antenele speciale din satul Maiak, raionul Grigoriopol, unde, marți dimineață, au avut loc două explozii. Potrivit experților, pentru minarea acestor antene, a acționat un grup de diversioniști format din 10 persoane.
Alertă cu bombă în Tiraspol, la spitalul de copii
Andrei Safonov, deputat din Transnistria, a declarat că a fost folosit un lansator de grenade de mână, iar motivul atacului ar fi acela de a semăna panică.
„Sunt informații publicate în urmă cu foarte puțin timp de către presa de la Tiraspol. Vorbim de primul incident din seria celor cinci incidente care au avut loc în ultimele două zile în regiunea separatistă Transnistria. Se vede în imagini că atacul a durat aproximativ 20 de secunde. Presă scrie că aceste trei persoane ar fi venit cu acel autoturism din Ucraina, din regiunea Gregoriupol și ar fi plecat înapoi în Ucraina după acest incident. Autenticitatea acestor imagini nu a fost confirmată încă de autoritățile constituționale de la Chișinău”, a relatat Andrei Cojocaru, jurnalist Antena 3.
Explozii misterioase în Transnistria
Exploziile misterioase din Transnistria, un teritoriu separatist controlat de rușii din Moldova, la granița cu Ucraina, au stârnit temeri că războiul din Ucraina s-ar putea extinde. Autoritățile separatiste au spus că „spionii” ucraineni sunt responsabili. Dar președintele Volodimir Zelenski a dat vina pe serviciile speciale rusești. Moscova afirmă că este îngrijorată. Are circa 1.500 de militari în Transnistria.
Care au fost țintele atacurilor
În ultimele două zile, spun autoritățile transnistrene, exploziile au vizat: Ministerul securității din Tiraspol, antenele de radio din epoca sovietică și o unitate militară în Parcani, un sat de lângă Tiraspol. Nu au fost raportate victime, dar acum este în vigoare o alertă roșie de „antiterorism”, ceea ce înseamnă securitate sporită în teritoriu, care s-a desprins de Rep. Moldova în 1992.
Zelenski susține că Rusia este responsabilă
Kremlinul spune că urmărește situația îndeaproape. La Kiev, președintele Zelenski este convins că Rusia se află în spatele acestor atacuri, adăugând că „obiectivul este evident – destabilizarea situației din regiune și amenințarea Moldovei”.
Un conflict în Transnistria ar putea destabiliza Moldova și deschide un nou front în războiul din Ucraina. Odesa, orașul-port cheie al Ucrainei, se află chiar la est de Transnistria. Președintele Vladimir Putin s-a angajat să „protejeze” etnicii ruși din fostele republici sovietice, fiind și argumentul lui pentru invadarea Ucrainei. Republica Moldova a fost odinioară republică sovietică.
Astăzi, cel mai apropiat aliat al Moldovei este România, dar, spre deosebire de noi, țara de peste Prut nu este în NATO sau UE. Mulți moldoveni au pașapoarte românești și lucrează în vestul Europei.